O zbirci

Zbirka umjetnina koju je dr. Vinko Perčić poklonio gradu Zagrebu, prikupljana je tijekom gotovo šest desetljeća. Sretna okolnost pri kolekcioniranju Zbirke bila je ta da je tijekom studiranja Vinko Perčić proveo godinu dana na studiju u Parizu, gdje se, obilazeći muzeje i galerije, upoznao sa svjetskom umjetničkom baštinom. Taj boravak vjerovatno je presudno utjecao na njegov kasniji strastveni odnos prema svijetu umjetničkih predmeta koji je nadahnjivao njegovo kolekcionarsko opredjeljenje. Ono je, uz liječničku karijeru, bilo njegova najvažnija preokupacija u životu. Tijekom brojnih godina kolekcionarstva, širio je svoje spoznaje usavršavajući svoj kolekcionarski ukus, posjećujući muzeje, galerije, aukcije i uspostavljajući osobne kontakte s umjetnicima, sve kako bi stvorio podlogu i okvir za vlastitu Zbirku.

Zbirka svojim karakterom i heterogenim tematskim rasponom djela upućuje na presudne okolnosti u kojima je dr. Perčić živio i radio. Njegova vezanost za Suboticu utjecala je na odnos prema djelima lokalnih umjetnika, koja s jednakim poštovanjem prikuplja u svojoj Zbirci, kao što to čini s djelima afirmiranih umjetnika s cijelog područja bivše Jugoslavije te djelima europskih majstora. Donaciju čine umjetnička djela o kojima je prvi stručni iskaz dao dugogodišnji ravnatelj Strossmayerove galerije, dr. Vinko Zlamalik, sistematizirajući materijal Zbirke prema teritorijalnoj i nacionalnoj pripadnosti zastupljenih umjetnika.

Dio prikupljene zbirke umjetnina Vinko Perčić nakon smrti ostavlja rodnoj Subotici, dok darovnim ugovorom - Spomen zbirku dr. Vinko Perčić, neposredno uoči smrti, 1989. godine ostavlja Gradu Zagrebu.

Izložbe
  • 27.5.1989. Muzejski prostor, Zagreb, Izložba umjetnina iz donacije dr.Vinka Perčića
  • 16.2.1990. Pečuh, Izložba umjetnina iz donacije dr.Vinka Perčića
  • 11.2.1991. Kapasvari, Izložba umjetnina iz donacije dr.Vinka Perčića
  • 28.11.¸1992. Muzejski prostor, Izložba umjetnina iz donacije dr.Vinka Perčića
  • 24.11.1994.Muzejski prostor, Fortezza, Izložba modernog mađarskog slikarstva iz donacije dr.Vinka Perčića
  • 10.6.1996. Debrecin, Mađarska ; Izložba dr.Vinko Perčić
  • 17.9.1999. Split, Izložba slika iz donacije dr.Vinka Perčića